Начало

Декоративни дървета - Кедър

Ливански кедър

Кедърът е вечнозелено дърво, образуващо скъсени клонки. Листата на кедъра са игловидни, разположени в снопчета. У нас се култивират като декоративни няколко вида. Родът е разпространен в Южното и Източното Средиземноморие, и в Западните Хималаи.
Ливанският Кедър е дърво с височина 20 - 40 м. Короната на младите растения е конусовидна, а в стара възраст е плоска, съставена от дебели и насочени нагоре разклонения. Страничните клонки са разположени почти хоризонтално, като образуват площадки в периферията на короната. Кората е сиво-черна, напукана плосковидно. Игличките са 1,5-3,5 см, твърди и бодливи. Шишарката е 8-10 см, с форма на бъчва и кафява на цвят. Този кедър идва от Малайзия, където расте при 1300 - 2000 м надморска височина.
Грижи и условия за отглеждане: Светлолюбив и сухоустойчив вид, невзискателен към почвените условия, но предпочита варовити почви. Издържа продължителни зими със снежна покривка и ниски температури. У нас се използва по Черноморието и по-топлите части на Южна България.
Форми:
- Glauca - със синкаво-зелени до сребристи листа;
- Paudula - с провиснали надолу клонки;
- Strieta - с тясна колоновидна форма на короната.

Реклами