Начало

Есенни цветя - Минзухари

Минзухари

Минзухарите са цветя, които всички познават. Родината на род Crocus, Минзухар, е Европа, Средиземноморието и Азия. В природата растат над 90 вида. Растенията от рода развиват малки грудколуковици. Достигат скромната височина от 10 см. Листата са линейни и излизат на снопчета. Цветовете са единични или по два, изправени нагоре, имат формата на камбанка и са с различни багри.
В зависимост от периода на цъфтеж минзухарите се делят на две групи - пролетно цъфтящи и есенно цъфтящи. Есенно цъфтящите минзухари, известни у нас още като "кърпикожух" и "мразовец", цъфтят от Септември до Декември.
Crocus sativus. Многогодишно, зимоустойчиво растение. Шафрановият минзухар е много популярен още от древността. От изсушените му близалца се добива шафран, който се използва като лекарство, подправка и багрило. В градината минзухарите се засаждат винаги на големи групи. Те трудно надделяват над конкурентните по-силни тревисти видове, поради което бързо изчезват в добре поддържани зелени площи. Най-добре е да се насадят в редки тревни площи или покрай храсти.
Развиват се и зацъфтяват добре на слънчеви до полусенчести места, в лека и плодородна почва.
Оптималният срок за засаждане е месец Август. В зависимост от механичния състав на почвата и размера на грудколуковиците, дълбочината на засаждане е от 5 до 15 см. Поливат се умерено в периода на вегетация.
Грудколуковиците се изваждат след пожълтяване на листата, като майчината се отделя леко от дъщерните. На едно място без изваждане могат да се отглеждат 2-3 години, но е най-добре да се вадят всяка година. След изваждането се съхраняват в сухо помещение на стайна температура до засаждането.

Реклами