Начало

Лилиум - сладката красота

Лилиум

Лилиумите са едни от най-елегантните и красиви цветя в градината. Налага им се да преодоляват много опасности - пролетни студове, лятна суша, сиво гниене, охлюви. При покупка на Лилиум обърнете внимание на това корените в долната част на луковицата да не са изсъхнали, луковиците да не са сбръчкани или загнили. Повечето градинари смятат Крема за трудно растение. През първата година той не цъфти обилно и може бързо да загние, ако почвата не е с добър дренаж. Луковиците е хубаво да се засадят веднага след закупуване. Но вече са открити видове, които не създават толкова проблеми, създадени са различни хибриди, устойчиви на болести, с повишена жизненост и различни размери.
Групата на Лилиумите е голяма и разнообразна. В диаметър цветовете на крема са от 2,5 до 30 см, а ароматът може да е както приятен, така и дразнещ. Багрите са най-различни, липсва само синята. Джуджета като Лилиум пумилум (30 см) са подходящи за контейнер или алпинеум, а гиганти като Лилиум хенрии (2,4 м) - за задната част на бордюра. Повечето Лилиуми са високи 0,9 - 1,5 м и се чувстват добре в цветния и смесен бордюр, както и в самостоятелна леха. При правилен подбор на сортове ще се наслаждавате на Кремове от началото на Юни до Октомври.
Идеалното местообитание за Лилиумите е слънчево и защитено от вятър. Почвата трябва да бъде пропусклива и черноземна, но да не изсъхва. При тежки глинести почви трябва да се направи дренаж, като в основата на дупката за засаждане трябва да се положи около 5 см пласт от пясък. Дълбочината на засаждане зависи от сорта.
Поливайте обилно и редовно Вашия красавец при сухо време, подхранвайте с течен тор от време на време. Осигурете подпори за Кремовете над 90 см. Отстранявайте мъртвите цветове и отрязвайте стъблата до равнището на почвата в края на сезона.

Реклами