Начало

Текома

Tecoma Radicans

Tecoma Radicans - Този великолепен храст с опадливи листа е един от най-красивите и ефектни увивни растения. Изключително впечатляващи са едрите му оранжеви, червени или жълти цветове. Идващо от Северна Америка, това растение е добило популярност у нас и се използва широко в озеленяването. На дължина може да достигне до 10м. Опадливите му листа са малки, с елипсовидна форма, разположени срещуположно по тънките стебла. Имат интересна жълта есенна окраска, но не те са впечатляващото у това растение. Нещото, което ще накара съседите да ни завидят са невероятните му цветове – големи (5-7 см.), фуниевидни, много ярки и доста обилни, те се появяват през август и септември, че понякога се задържат и през октомври. По форма напомнят на тромпети, от където идва популярното име – тромпетна лоза. Има форми, които цъфтят през юни и юли. Цветовете разцъфват едновременно на една клонка – в общо съцветие по 5-10 и повече наведнъж. Плодовете са семена, разположени в дълги шушулки, подобно тези на боба.
Текомата е сравнително непретенциозен храст, единственото на което държи е достъпа до много слънчева светлина. Предпочита богати и плодородни почви, но ще вирее и на по-бедни. Обича влага, но издържа на засушавания. Сравнително студоустойчив е – наистина, при дълго задържане на температурата под -15 С, стеблата му могат да измръзнат, но през пролетта здравата му коренова система ще му помогне да се възстанови. Ако това се случи, просто орежете увредените части и чакайте съживяването. Текомата се размножава чрез семената, но по-лесно ще ни е да го направим с резници.

По-подходящ е за покриване на перголи, отколкото за мрежи и огради, защото няма много плътна листна маса. Зеленината се насочва към слънцето, отгоре, а долните стебла често са голи. Текомата се закрепва за повърхностите с коренчета, подобно на бръшляна, а не се увива, което възпира много хора да го пускат да расте по фасади на къщи.
Не е подходящ за сенчестите части на градината.

Автор: Garden Natura
Уеб сайт: http://gardennatura.bg

Реклами