Начало

Циния - тревисто растение с красив цвят

Циния Елеганс

Ареалът на рода Циния са Южните части на САЩ и Мексико. Още преди да са познати на европейците, са отглеждани от ацтеките, като декоративни растения. Цинии, наред с Далии, амарилиси и кактуси са украсявали храмовете на ацтеките и градината на вожда им. Цветята са били пренесени в Европа в края на 18-ти век. Поради интересните багри и структурата на кошничките те се ценят много като декоративни.
Грижи. Отглежда се лесно в хумусна, равномерно влажна, добре дренирана почва на слънчеви места. Посейте семената директно в земята, след датата на последните минусови температури, както и на интервали от 2-3 седмици след това до края на Юни, за да имате цъфтеж през целия сезон.
За цъфтене в ранната пролет се прави разсад на закрито, като семената се засаждат 4-6 седмици преди последните зимни дни. Добрата циркулация на въздуха предотвратява появата на гъбични и листни заболявания. В началото на топлия сезон младите растения се засаждат в градината. Разсада може да се сгъсти за постигане на компактна и пухкава форма.

Реклами